Интервю с Армандс Умбрашко, ръководител и координатор на проекта Young Car Mechanic

Young Car Mechanic е инициатива, която трайно влезе в календара на автомобилните събития. Конкурсът се подкрепя всяка година от водещи доставчици и производители на резервни части. Тазгодишното издание беше седмото, на което беше определен най-добрият млад автомонтьор. Ето нашето интервю с Armands Umbraško, ръководител и координатор на проекта Young Car Mechanic.


Rafał Pierzgała: - Кое е най-голямото предизвикателство при организирането на младежко състезание в европейски мащаб?

Armands Umbraško: - Най-важното е, че вече знаем кое е най-голямото организационно предизвикателство и имаме доказани решения за него. Имам предвид изготвянето на технически задачи, адаптирането и превода на задачите на различни езици, както и логистиката на материалите за задачите между държавите.

- Ще се увеличи ли в бъдеще броят на страните, участващи в състезанието Young Car Mechanic, или настоящият брой се счита за оптимален?

- Проектът Young Car Mechanic и неговият организатор Inter Cars са отворени за участие на нови държави. През 2024 г. няма да има нови участници, но през 2025 г. очакваме поне още една държава да се присъедини към състезанието. Ще добавя, че нови участници могат да бъдат не само страни, в които Inter Cars Capital Group има свои клонове.

- Каква допълнителна стойност носи състезанието "Young Car Mechanic", освен оценка на умения и знания?

- Ако погледнем по-надълбоко, има дълъг списък от ползи за всички участващи страни. Учениците имат много добър старт за своето бъдеще и придобиват мултикултурен опит. Училищата и учителите обменят опит и знания и извличат финансови ползи. Партньорите на Young Car Mechanic споделят знания и решения за бъдещи специалисти. По-важното е, че училищата и учителите предават това знание на стотици ученици. Състезанието ни позволява като Inter Cars да постигнем по-добра и тясна комуникация с нашите партньори и доставчици, чувство за принадлежност към едно семейство, както и по-тясна комуникация с училищата и тяхното партньорство в ежедневната работа.

- Bosch, Continental, Elring, Febi, Mann-Filter, Meyle, Schaeffler, Shell, Varta и ZF Aftermarket - списъкът с ангажирани марки, подкрепящи Young Car Mechanic, е впечатляващ. Колко важен е изборът на партньори за Young Car Mechanic в контекста на конкурса?

- Основният принцип при избора на партньор е желанието му да се включи в проекта. Всички споменати марки са наши партньори от години. Има и важен фактор, който трябва да се вземе предвид. Не можем да имаме твърде много поддържащи марки и твърде много задачи поради ограничения, наложжени от броя участници и времето, с което разполагаме. Ето защо ние високо ценим настоящото ни сътрудничество и се стараем да го запазим и в бъдеще. Новите партньори обаче винаги са добре дошли и ние обещаваме да намерим начини да работим с тях.

- Какви са мненията за Young Car Mechanic в различните страни, както сред участниците, така и сред преподавателите?

- Не съм чул негативни мнения. Разбира се, трябва да се вземат предвид различните нюанси във всяка държава – като образователната система, броя на училищата, участието на държавните организации. В крайна сметка успяваме да създадем ценно събитие за училища и ученици.

- В коя от страните, участващи в състезанието Young Car Mechanic, професията на автомонтьор е най-популярна сред младите хора? Къде успяхте ефективно да задълбочите страстта към тази професия?

- Много е трудно да се отговори на този въпрос. Бих искал да кажа, че във всички страни е еднакво. Един аспект, който мога да спомена, определено е отношението на моята родина - Латвия. Качеството и популярността на професията автомонтьор се повиши значително през последните 15 години, през които състезанието се организира в Латвия.

- Каква е ролята на меките умения в професии като механиците и как състезанието "Young Car Mechanic" служи за пример в това отношение?

- Човек може да си представи, че механиците са хора, които са избрали да работят с автомобили, вместо да общуват с други хора, но факт е, че тези момчета, които срещаме на различни етапи от състезанието, са наистина комуникативни и интелигентни. Така че широк набор от меки умения също е част от обучението на младите механици.

- Какво е състезанието „Young Car Mechanic“ в сравнение с подобни състезания като организация, знания, престиж и качество?

- Няма много дълъг списък за сравнение - можем да споменем състезания като World Skills и Euro Skills. Ако трябва да ги сравняваме, това са различни състезания, изхождайки от самите подходи, заложени в тях. World Skills и Euro Skills оценяват само техническото представяне и имат много висок престиж и дълга история. Young Car Mechanic е много повече. Става дума за други ценности: изграждане на взаимоотношения, комуникация, много високи стандарти за включване на техническите училища в проекти, за преподаване и за учене.

- Кои според вас са най-важните образователни ценности за младите хора, предадени чрез състезанието Young Car Mechanic?

- Със сигурност разнообразието и практическия опит.

– Състезанието „Young Car Mechanic“ е и място за създаване на нови запознанства и приятелства между участниците в международен мащаб?

- Разбира се. Въпреки че не мога да спомена или да съм чувал за приятелствата, създадени по време на Young Car Mechanic, е много ясно колко позитивни и отворени са участниците един към друг.

- По време на състезанието се осъществява и обмяна на опит между ученици и учители в областта на механиката и мехатрониката. В какви аспекти най-често могат да обменят информация?

- Мисля, че зависи къде има най-голяма необходимост, но това се наблюдава много често по време на състезанията. Учителят обяснява нещо на ученика и тази комуникация се превръща в диалог. Винаги има мнения и от двете страни и страните са отворени за дискусия.

- Благодаря Ви за този интересен разговор.

- Благодаря Ви.