Достойно представяне на българския участник в международния финал на състезанието 2023г.

Приключи международният финал на състезанието. В оспорвана надпревара нашият представител Тиодор Скорчелиев зае престижното четвърто място.


В периода 23-25.06.2023 г. в град Гьор, Унгария се проведе финалът на международното състезание Young Car Mechanic, организирано от Inter Cars S.A.

В състезанието взеха участие представители на 10 държави – България, Гърция, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Хърватска. Най-добрите млади механици от националните състезания в отделните държави представиха страните си в оспорвана битка за първото място. Представителят за България беше победителят от националното състезание „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“ – Тиодор Скорчелиев  от Професионална гимназия по механотехника  „Владимир Комаров“ – гр. Силистра, под ръководството на учителя си инж. Георги Стоянов.

Задачите за финала бяха подготвени от световните производители на части и консумативи за автомобили – Bosch, Continental, Elring, Febi, Mann+Hummel, Meyle, Schaeffler, Shell, Valeo, Varta и ZF Aftermarket.

При изпълнението на задачите, десетте финалиста показаха придобитите от тях знания и умения в поддръжката и ремонта на автомобилната техника, за което обективно бяха оценявани от официални представители на фирмите, предоставили задачите.

Конкуренцията беше голяма, а силите изравнени, за което говорят и крайните резултати: на второ и трето място с равен брой точки - по 506, се класираха съответно представителите на Полша и Литва, като само разликата във времената на изпълнение на задачите определи разпределението на местата.

С 517 от максимални 550 точки, на първото място на почетната стълбичка, заслужено се качи участникът от Унгария – Бенце Танцош. С това си постижение той спечели и правото на своята страна през следващата година отново да бъде домакин на международния финал на състезанието.

С резултат от 504 точки нашият състезател зае четвърто място в крайното класиране, следван от представителя на Гърция с 493 точки. Въпреки, че не достигна до призово място, Тиодор показа, че в страната ни има добро ниво на подготовка, както и качествени кадри, и специалисти в областта на автомобилната индустрия. Признание за това е и връчената му специална награда, осигурена от Schаeffler, за състезател с най-добро представяне при изпълнение на подготвената от фирмата задача. Надяваме се, че това ще мотивира все повече млади хора да се ориентират към тази перспективна професия.

Докато техните ученици се състезаваха, учителите имаха възможността да се запознаят с обучителния център на заводите на Audi в гр. Гьор и с учебната база на професионалната гимназия в града, обучаваща кадри за автомобилната промишленост.

След края на състезанието домакините от Inter Cars Hungary бяха организирали двудневна екскурзия за състезателите и техните учители. По време на екскурзията групата разгледа завод на ZF за производство на автоматични скоростни кутии и посети исторически забележителности в страната – домакин.