Известен е международният победител за 2022 година в състезанието.

На 26 юни приключи международният финал за 2022 година.


В периода 24-26.06.2022 г. в град Гьор, Унгария се проведе финалът на международното състезание Young Car Mechanic организирано от Inter Cars S.A.

 В състезанието взеха участие представители на 9 държави – България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Хърватска. Най-добрите млади механици от националните състезания в отделните държави представиха страните си в оспорвана битка за първото място. Представителят за България беше победителят от националното състезание „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“ Симеон Христов  от Професионална техническа гимназия  „Никола Василиади“ – гр. Габрово, под ръководството на учителя си инж. Георги Христов.

Задачите за финала бяха подготвени от световните производители на части и консумативи за автомобили – Bosch, Continental, Elring, Febi, Mann+Hummel/Filtron, Meyle, Schaeffler, Shell, Valeo и ZF Aftermarket.

При изпълнението на задачите, деветте финалиста показаха придобитите от тях знания и умения в поддръжката и ремонта на автомобилната техника, за което обективно бяха оценявани от официални представители на фирмите, предоставили задачите.

Конкуренцията беше голяма, а силите изравнени. На второ и трето място се класираха съответно представителите на Хърватска и Полша.

 С 468 от максимални 500 точки на първото място на почетната стълбичка, заслужено се качи участникът от Унгария - Балинт Ковач. С това си постижение той спечели и правото на своята страна през следващата година отново да бъде домакин на международния финал на състезанието.

 Въпреки, че не достигна до призово място, българският участник показа, че в страната ни има добро ниво на подготовка както и качествени кадри, и специалисти в областта на автомобилната индустрия. Признание за това е връчената му специална награда, осигурена от Schаeffler, за състезател с най-добро представяне при изпълнение на подготвената от фирмата задача. Надяваме се, че това ще мотивира все повече млади хора да се ориентират към тази перспективна професия .

След края на състезанието, групата състезатели и техните учители се включиха в двудневна екскурзия в Унгария, организирана от домакините - Inter Cars Hungary, която включваше посещение на производствени и развойни центрове на фирмите Valeo и Bosch.